5. Munkatársak/szakemberek és ifjúsági munkások mobilitása

Ha Ön tanár, vagy egy vállalatnál dolgozik, lehetősége van külföldi intézményben tanítani, új szakmai perspektívákat megismerni, kapcsolatokat építeni és hozzájárulni az európai oktatási és képzési rendszerek modernizációjához és nemzetköziesítéséhez.

Tanárok, egyéb iskolai munkatársak és ifjúsági munkások szintén részt vehetnek külföldi képzéseken, ilyenek az összetett képzések, a szakmai-nyelvi képzések, képzési rendezvények és job shadowing látogatások. így olyan új ismereteket és ötleteket szerezhetnek, melyeket hazatérve is hasznosíthatnak.

Ezek a tevékenységek legalább két naposak, legfeljebb két hóna­posak lehetnek.


Hol tudhatok meg többet?

http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus

Hogyan pályázhatok?

Ha szeretne jelentkezni, forduljon az oktatási intézményhez/ szervezethez vagy az ifjúsági szervezethez, ahol dolgozik. Céges munkatársak esetében szükség van a felsőoktatási intézmény meghívására, ahol tanítani akarnak.


Kinek szól?

Munkatársaknak és ifjúsági munkásoknak, akik az alábbiak valamelyikében dolgoznak:

  • Felsőoktatási intézmény (vagy vállalat)

  • Iskola

  • Szakképző intézmény

  • Felnőttoktatással foglalkozó szervezet ^^úsági^zen^ezervagy ifjúsági területen aktív egyéb szervezet ^

Ha szeretne más tanárokkal és felnőttoktatókkal kapcsolatba lépni online, akkor az eTwinning (tanároknak) és az EPALE (felnőttoktatóknak) létrehozott felületeket érdemes használni. Lásd 30. oldal.

Ha Ön az európai integráció területén dolgozik a felsőoktatásban, akkor a Jean Monnet program is érdekelheti. Lásd 44. oldal.


Én a Ciprusi Siketek Szövetségénél vettem részt job shadowing tevékenységen, hogy többet tudjak a tevékenységükről és tapasztalataikról... Ez az élmény segített jobban megérteni a ciprusi siketek kultúráját, fejleszteni jelnyelvi képességeimet, és jobban megérteni a tanulási folyamatot, melyre a siket tanulóknak szüksége van.

Christophe (Franciaország), jelnyelvi oktató ciprusi job shadowing tevékenység tapasztalatairól



© European Union, 2014

Privacy Policy